Podcast starten

Podcast maken voor dummies

Je hebt een niche gekozen en wilt graag een expertpositie innemen. De podcast is de manier hiervoor. Je kunt gemakkelijk jouw doelgroep bereiken door podcasts te maken waarin jij kennis deelt dat jouw doelgroep aanspreekt. Echter weet je niet waar je moet beginnen.

Don’t worry. Volg de stappen hieronder en breng jouw eigen podcast tot leven om jouw expertise uit te dragen. De stappen zijn:

Bepaal je doelgroep en onderwerpen.

Je zit in een niche, dus heb je een specifieke doelgroep. Je weet wat er speelt en wat hen aanspreekt. Bepaal op basis hiervan je onderwerpen voor de podcast. Kies onderwerpen die interessant, spannend of controversieel zijn zodat de kans groter is dat de video wordt bekeken binnen jouw doelgroep. Zo luisteren ze naar jouw podcast en kun jij jouw kennis delen en een expertpositie innemen.

Kies je gasten en maak vragen

Om expertise uit te dragen moet je je kennis delen met andere experts. Kies daarom gasten die expert zijn binnen jouw onderwerp. Bedenk vervolgens een aantal vragen die je kan stellen als het gesprek te ver van het onderwerp af gaat, of voor als het gesprek stil valt. Zorg er voor dat dit geen gesloten, maar open vragen zijn zodat het gesprek gaande blijft. Probeer doordachte vragen te stellen waarmee je jouw expertise laat zien.

Kies je gear

Om je expertise te laten zien is het van belang dat je podcast spullen ook van hoge kwaliteit zijn. Kies daarom gear, of te wel spullen, dat bij je budget past en hou er rekening mee dat audio voor een podcast het allerbelangrijkste is. Een podcast met haarscherp beeld maar een krakende microfoon zal niet vaak worden bekeken. Je kan zelf gear kopen, huren of een studio, zoals de podcast jungle, benaderen die het voor je op kan nemen. 

Opnemen van de podcast

Wanneer je een podcast opneemt om je expertise uit te dragen, zijn er een aantal dingen belangrijk:

  • Dat jij en de gast comfortabel zijn
  • Dat de audio goed opneemt
  • Dat het video shot goed staat

Handige tips die je daarom kunt gebruiken wanneer je een podcast opneemt om kennis te delen zijn:

  • Ga als de expert aankomt meteen voor de camera en microfoons zitten en begin alvast een gesprek. Zo wennen jullie beiden aan de setting.
  • Let er met de audio op dat er geen ruis in zit en dat iedereen dicht genoeg bij de microfoon zit. Iedereen moet goed te horen zijn.
  • Zorg er voor dat je zelf kan horen welke audio er wordt opgenomen, dan kom je niet achteraf voor verrassingen te staan. De manier om dit te doen is om je koptelefoon op te houden tijdens de podcast!
  • Let met de camera op dat het schot goed geframed is, het shot scherp is en er genoeg vrije opslag is op de camera. Maak daarnaast gebruik van belichting zodat het shot er super gaaf uit komt te zien en de expert goed te zien is.

Editing van je podcast

Expertise uitdragen moet je in alles doen, ook in je edit. Dit kun je zelf doen, maar kun je ook overlaten andere experts. 

Wanneer je een podcast edit is het essentieel om een flitsende intro te hebben met een pakkend terugkomend deuntje. Gebruik daarnaast een audiobewerking over je opname om ervoor te zorgen dat alles kraakhelder klinkt.

Mocht je zelf willen editten, zijn er veel verschillende tools op de markt. Wij als podcast experts raden aan om premiere pro te gebruiken of de gratis optie davinci resolve. Deze programma’s kunnen overweldigend zijn. Dus mocht je hulp nodig hebben, scheur naar de contactpagina en neem contact op!

Verspreiden van je podcast

Een podcast is een content bom. Je kan er veel verschillende soorten content uit halen. Voor een expert is dit de manier om zijn doelgroep te bereiken en expertise uit te dragen. Shorts, foto’s, quotes, audio podcasts, video podcasts, noem het maar op, verspreid dit op al jouw kanalen om jouw doelgroep te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de kanalen LinkedIn, Instagram, Facebook en zelfs Tiktok.

Vergeet in de content die je maakt op deze kanalen niet door te verwijzen naar de hoofd podcast. Dit is de podcast die je op YouTube en/of Spotify hebt geüpload. Om de #1 te worden in jouw niche is dit dus cruciaal, je kan je doelgroep namelijk makkelijk bereiken via meerdere kanalen.

Echter is dit allemaal een topje van de ijsberg. Dus mocht je hulp willen bij het beginnen van jouw podcast, scheur naar de contactpagina en neem contact op met een expert van Social Elephant. 

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.

Stel jouw vraag
Vraag het onze podcast expert
Vragen kan altijd. Stel je vraag direct aan onze ervaren podcastmaker Nico van der Zaan (15+ jaar ervaring)